Temel Kazı Nasıl Yapılır?
Bütün yapıların inşaat aşaması temel kazı ile başlar. Temel yapımı için kazı ve dolu kepçe işleri ile toprağın inşaat için uygun forma getirilmesi sağlanmaktadır. İnşaat işlerinde, zeminlerde toprağın kazılması ve fazla toprağın alınması işlemine kazı işleri adı verilmektedir. İnşaat projelerine başlamak için hafriyat işlerinde kullanılan makineler kullanılmaktadır. Bu makinelere dolgu ve kepçe makineleri, kazı yapan kepçe ve benzeri iş makineleri örnek gösterilebilmektedir. Eğer bir temel kazı hizmeti satın almak istiyorsanız, Maraş Kepçe ile iletişime geçerek bütçe dostu fiyatlarla kazı hizmeti alabilirsiniz. Bu noktada, Maraş Kepçe müşterilerine kaliteli ve güvenli bir temel kazı hizmeti sunmaktadır.
Temel Kazı İşlemi Nasıl Yapılır?
Temel kazı işlemi yapılmadan önce inşaat yapılacak arazinin plankotesi alınmaktadır. Zemin kısmından fazla olan toprak miktarını da ortalama olarak belirler. Daha sonra, projeye uygun bir şekilde kazı işlemleri yapılmaktadır. Bu işlemler öncesinde, arazi plankotesi yapılan zeminde uygulanan planın onaylanması gereklidir.
Zemin kazı işlemlerinde, kazı yapılması planlanan zeminin alt yapı kontrolü sağlanmaktadır. Ardından, kazı yapılacak bölgenin etrafı belirlenerek çit oluşturulur. Bu işlemlerden sonra, hem iş hem de işçi güvenliği için ahşap gibi maddeler ile güvenlik alanı yapılmaktadır. Kazı çalışması başladıktan sonra, zeminden çıkarılan toprak daha sonra inşaatın belirli bir aşamasında kullanılmaktadır.
Kazı çalışması için kullanılmayan hafriyatlar mevzuatlara uygun bir şekilde döküm alanlarına taşınmaktadır. Kısaca kazı işlemi aşamaları şu maddelerden oluşur:
• Yükleme ve boşaltma esnasında makinelerin zarar görmemesi için güvenlik önlemleri alınmalıdır.
• Kazı işlemlerine başlamadan önce, kazının şevli veya şevsiz bir şekilde yapılacağı belirlenmelidir.
• Plana uygun bir şekilde kazı çalışması gerçekleştirmek için şev eğimi, zemin yapı ve özelliği, kazı derinliği gibi faktörler analiz edilmelidir.
Kazı İşlemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Temel kazı işlemleri gerçekleştirirken zemin yapısına göre uygulama yapılmaktadır. Toprağın cinsi, inşaatın yapı özellikleri kazı işlemleri için önceden analiz oluşturulmaktadır. Daha sonra, eğim ve arazi yapısı göz önünde bulundurularak temel kazı çalışmaları uygulanmaktadır.
Kazı çalışmalarında, palye kullanımı yapılmalıdır. Ayrıca, derinlik boyutlarına göre güvenlik önlemleri alınmalıdır. Kazı çalışmaları gerçekleştirmek için bazı araçlar gereklidir. Kepçe, ekskavatör gibi makineler ile temel kazı çalışmaları yapılır. Kazı çalışmasının yapılacağı araziye uygun makineler ve araçlar seçilir. İnşaat projesinde belirtilen kot oranlarının aynı özelliklerde olması da kazı çalışması için önemli olmaktadır.
Temel kazı çalışmaları gerçekleştirirken iş güvenliği ve işçi sağlığı ön planda olmalıdır. Bu noktada, işçi güvenliği için tüm güvenlik önlemlerinin alındığından emin olunmalıdır. Buna ek olarak, kazı çalışmasının projede belirtildiği oranda kazılması gerekir. Eğer kazı çalışması fazla yapıldıysa, kazılan alan için yeniden dolgu çalışması yapılması gerekebilir.
Maraş Kepçe ile, profesyonel bir şekilde temel kazı hizmeti alabilirsiniz. Deneyimli kadrosu ve son teknoloji araçlar ile bütçe dostu bir kazı hizmeti almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Kazı Türleri Nelerdir?
Temel kazı işlemleri 3 farklı şekilde nitelendirilmektedir. Bu kazı işlemleri şunlardan oluşmaktadır:
• Tesviye kazısı: Temellerin üst kısmında yapılan ve arsaların en düşük noktasına dek yapılan kazı işlemlerine denir. Tesviye kazı işlemlerinde, tüm alanın kazılması ve satıh ediniminin en ideal şekilde yapılması gerekir.
• Temel üstü kazısı: 2 metreden daha geniş kapsam olan kazı türüne temel üstü kazısı denmektedir. Temel kazı alanı ve üst kot kazı alanı arasında yapılan kazı işlemlerine denir.
• Temel kazısı: Temel üstü ve bodrum kat altında uygulanan kazı çeşidine denir. Kazı, dolgu ve kepçe gibi araçlar ile yapılmaktadır.